Kako otvoriti web shop i prednosti web trgovine

Kako otvoriti web shop i prednosti web trgovine
  28th Sep, 18     Direct Design

Odlučili ste pokrenuti svoj online posao te se sad sigurno pitate kako otvoriti web shop. Osim te velike nepoznanice, sigurno se pitate i koje su prednosti web trgovine.

Web shop je mjesto na internetu na kojem svatko može jednostavno i u realnom vremenu naručiti i kupiti proizvod za koji su zainteresirani. Otvaranje vlastitog web shopa će Vam donesti niz prednosti, od boljeg i opsežnijeg reklamiranja proizvoda pa sve do veće publike kojoj možete ponuditi svoje artikle. Također, bit ćete svakako u prednosti nad konkurencijom koja još uvijek nije otvorila svoju online trgovinu.

Povijest web shop-a

Sve je započelo 1979. godine kada je Michael Aldrich izumio online kupnju. Koristeći videotexnapravio je revoluciju u biznisu. 1995. godine dogodila su se dva velika događaja povezana sa online trgovinom i događaji koji su sigurno promijenili ovakav način trgovine. Te godine su pokrenuti danas vodeće web trgovine, Amazon i eBay. Sa pojavom online trgovina, počeli su se pojavljivati i različiti načini plaćanja online. Tako je 1999. godine pokrenut X.com, danas poznatiji kao PayPal koji je omogućio alternativu za online plaćanje. Samo godinu dana kasnije, Google je predstavio svoj proizvod AdWords te je njim promijenio pravila igre što se tiče online digitalnog marketinga. Apple je pokrenuo iTunes Store, Skype je predstavio mogućnost poziva preko interneta a Amazon je zabilježio svoj prvi profit u povijesti. Sve se to dogodilo 2003. godine. Veliku ulogu u online marketingu i razvoju web shopa ima i Facebook. Iako je osnovan 2004. godine, tek se dvije godine kasnije proširio izvan sveučilišta. Iste godine PayPal uvodi mobilno plaćanje usluga. Nakon toga, online trgovine su svake godine sve više i više rasle. Danas Amazon u prosjeku ima preko 94 milijuna posjeta mjesečno.

Prednosti web trgovine

Velika prednost online trgovine je što vaši kupci mogu kupovati u bilo koje vrijeme i na bilo kojem mjestu. Sve što im je potrebno je pristup internetu. Web shop će za Vas raditi 24 sata na dan, 7 dana u tjednu, 365 dana u godini. Fizička trgovina je i ograničena lokacijom, a samim time ima znatno veće troškove razvoja i održavanja od online trgovine. Također, vlasnik online trgovine je u mogućnosti i preko raznih web alata analizirati ponašanje svojih kupaca te na taj način poboljšati rad svoje trgovine.

Kako otvoriti web shop?

Ministarstvo gospodarstva je izradilo i ponudilo PDF brošuru na temu „10 razloga zašto trgovati i kupovati putem interneta“. Osim toga, Uprava za trgovinu i unutarnje tržište je također izradilo brošuru sa uputama i uvjetima za obavljanje djelatnosti trgovine u Republici Hrvatskoj. Nakon što definirate i riješite sve potrebe vezane uz poslovanje same online trgovine, vrijeme je da riješite i Internet potrebe. Osnovna stvar je da kupite domenu te hosting za Vašu web stranicu. Vrlo je bitno da posjedujete i SSL certifikat. Nakon toga potrebno je nabaviti i „payment gateway“, odnosno sustav za autorizaciju i naplatu karticama. Kako bi cijeli web shop funkcionirao, potrebna je funkcionalna i moderna web stranica. Ukoliko Vam je potrebna izrada web shopa uz prihvatljivu cijenu, Direct Design će istu dizajnirati i isprogramirati samo za Vas. Nakon što postavite svoju stranicu online, tada Vam slijedi održavanje web stranice te njeno oglašavanje raznim metodama.

Optimizacija web stranice ili skraćeno SEO, je bitan faktor u uspješnosti web shopa. Vrlo je bitno da Vaši proizvodi budu dobro opisani sa kvalitetnim fotografijama. Važno se posvetiti i brzini učitavanja web stranice, jer sigurno znate da brzina učitavanja stranice utječe na SEO, a samim time i na kupca. Ukoliko je Vaš web shop spor i zastario, kupac će vrlo brzo pronaći drugu web trgovinu.

Za kraj ćemo s Vama podijeliti jednu izreku s kojom se slažemo u potpunosti: „You can’t just open a website and expect people to flood in. If you really want to succeed you have to create traffic.“ Autor izreke je CEO tvrtke Walmart, Joel Anderson. Ovime samo potvrđujemo kako je zapravo sav Internet marketing bitan nakon otvaranja web trgovine. Kako bi Vaše otvaranje web shopa proteklo u najboljem redu, kontaktirajte nas ukoliko tražite web shop izradu.

 
 
 
  Povratak na sve novosti
 
DIRECT DESIGN, obrt za web i grafički dizajn

DIRECT DESIGN je obrt za web dizajn, grafički dizajn i ostale povezane usluge kao što su internet
marketing, izrada vizualnog identiteta tvrtke, izrada virtualne trgovine i još mnogo toga.

IZRADA WEB STRANICA  |  GRAFIČKI DIZAJN  |  DIZAJN APLIKACIJA  |  INTERNET MARKETING