Kako brzina učitavanja web stranice utječe na SEO

Kako brzina učitavanja web stranice utječe na SEO
  20th Jun, 18     Direct Design

Iako sama brzina učitavanja web stranica direktno nema jako veliki utjecaj na SEO, odnosno pozicioniranje na tražilicama, ista je izrazito bitna kako bi postigli pozitivno korisničko iskustvo, što se u budućnosti odražava i na SEO. Zbog toga bismo mogli reći da brzina učitavanja prije svega indirektno utječe na poziciju vaše web stranice u tražilicama.

Radi se o tome da u današnje vrijeme kada se na internetu mogu pronaći iste ili slične informacije na nekoliko web stranica, posjetitelji jednostavno ne žele gubiti vrijeme na čekanje, već će ukoliko se ista ne učita u najkraćem mogućem roku jednostavno odustati od iste i potražiti željeni sadržaj na drugoj web stranici. To se posebno odnosi na korisnike mobilnih uređaja, odnosno pametnih telefona, koji su „u pokretu“, te jednostavno nemaju vremena čekati.

Tome u prilog idu i sljedeći podaci:

  • 73% korisnika pametnih telefona susreli su se sa web stranicom koja je bila prespora, odnosno, uopće se nije učitavala
  • 47% korisnika očekuje da se web stranica učita u roku od 2 sekunde ili kraće
  • 40% korisnika napustiti će web stranicu ukoliko se ista učitava duže od 3 sekunde

Iz tog razloga korisnici će zapamtiti vašu stranicu i više se neće vraćati. Time će se smanjiti broj posjetitelja, a samim time i pozicija web stranice u tražilicama.

Nadamo se da smo vam dali dovoljno dobar razlog zbog kojeg bi prilikom izrade web stranica poradili na brzini učitavanja. Pitate se kako?

Na brzinu učitavanja web stranice utječe niz parametara, a mi vam navodimo one najvažnije koji će vam pomoći u poboljšanju korisničkog iskustva, a samim time i pozicije u tražilica.

  1. Veličina slika

Kako bi poboljšali brzinu učitavanja web stranice, jako je bitno smanjiti, odnosno optimizirati veličinu slika koje koristite, posebice na početnoj stranici.

Primjerice, ukoliko na početnu stranicu postavite sliku veličine 4000x3000 piksela, čija težina može biti i nekoliko megabajta, takva slika, odnosno web stranica sa takvim slikama će se jako sporo učitavati.

Ukoliko u CSS-u postavite da se slika prikazuje u manjim dimenzijama, time nećete smanjiti brzinu učitavanja, budući da internetski preglednik učitava slike u punoj veličini, već je potrebno u nekom programu za uređenje slika, primjerice Photoshop-u, smanjiti sliku na točne dimenzije koje su vam potrebne.

Tako ćete smanjiti težinu slike, a nakon toga sliku možete i dodatno optimizirati pomoću stranice tinypng.com, koja će komprimirati sliku bez gubitka kvalitete, dok će dimenzije ostati nepromijenjene.

  1. Hosting

Odabir hostinga također je bitan segment koji utječe na brzinu učitavanja stranice.

U ovom slučaju najčešće vrijedi ona „koliko para, toliko muzike“. Primjerice, ukoliko se odlučite na jeftiniji hosting, velika je vjerojatnost da će vaša stranica biti smještena na server sa velikim brojem drugih stranica, pa postoji vjerojatnost da zbog nedostatka resursa vaša stranica prestane sa radom „zahvaljujući“ drugim stranicama na istom serveru kojima je za rad potrebno više resursa, ali i sigurnosnih problema ostalih stranica koje tada mogu utjecati i na vašu.

Zbog toga je jako dobro, ukoliko vam to financijske mogućnosti dozvoljavaju, smjestiti stranicu na zaseban, odnosno dedicirani server, gdje do takvih problema ne može doći.

  1. Optimiziranje početne stranice

Početna stranica, koja je najvažniji dio svake web stranice mora biti jednostavna. To jest, na početnoj stranici izbjegavajte korištenje raznih slidera i dodataka za čije je pokretanje potrebno puno resursa.

  1. Mobilni uređaji

O važnosti prikaza stranice na mobilnim uređajima već smo govorili, međutim, zbog brzine učitavanja važno je spomenuti da na mobilnim uređajima korisnici ne moraju vidjeti apsolutno sve što i desktop korisnici, već samo osnovne, odnosno najvažnije informacije, slike i linkove, budući da ćete hrpom sadržaja dodatno usporiti učitavanje web stranice korisnicima mobilnih uređaja, koji, kao što smo već i spomenuli, nemaju vremena za gubljenje.

 

Ukoliko niste sigurni koliko je vaša stranica uistinu brza, isto možete provjeriti na sljedećem linku, gdje također možete vidjeti osnovne „probleme“ za brzinu učitavanja vaše web stranice, te ih popraviti.

 
 
 
  Povratak na sve novosti
 
DIRECT DESIGN, obrt za web i grafički dizajn

DIRECT DESIGN je obrt za web dizajn, grafički dizajn i ostale povezane usluge kao što su internet
marketing, izrada vizualnog identiteta tvrtke, izrada virtualne trgovine i još mnogo toga.

IZRADA WEB STRANICA  |  GRAFIČKI DIZAJN  |  DIZAJN APLIKACIJA  |  INTERNET MARKETING