Idealne dimenzije slika za društvene mreže

Idealne dimenzije slika za društvene mreže
  20th Jun, 18     Direct Design

Sigurno ste puno puta na Facebook dodali po vama savršenu fotografiju koja je nakon objave izgledala potpuno drugačije u odnosu na original. Čak i ako fotografiju prilagodite Facebooku ista neće u potpunosti odgovarati Twitteru ili nekoj drugoj društvenoj mreži.

S obzirom da je vizualni dojam ključan za društvene mreže, prije svega poslovne stranice društvenih mreža, jednostavno si ne smijete dozvoliti da vaše fotografije nisu optimalnih dimenzija čime podliježu prisilnom „rezanju“.

Stoga vam u sljedećem tekstu donosimo točne dimenzije fotografija za tri trenutno najpopularnije društvene mreže, Facebook, Twitter i Instagram.

 

FACEBOOK

Cover fotografija – 851 x 315 px

Fotografija profila – 180 x 180 px (omjer 1:1)

Fotografija posta – 800 x 800 px (omjer 1:1)

Fotografija linka – 158 x 158 px (vertikalna) ili 470 x 246 px (horizontalna)

Cover fotografija možda je i najbitnija na Facebook profilu ili stranici s obzirom da je najvećih dimenzija, te je vidljiva pri samom otvaranju profila.

Kod slike profila nije neophodno da ista bude dimenzija 180 x 180 px, već je jako bitno da omjer širine i visine slike bude 1:1. Ipak, valja pripaziti da ista ne bude prevelikih dimenzija zbog brzine učitavanja Facebook profila.

Fotografija posta, odnosno fotografija koju objavljujete na zid profila ili stranice također bi trebala biti proporcionalne širine i visine, ali nikako ne manja od 400 x 400 px.

Ukoliko na Facebook objavljujete link sa stranice koja koristi Open Graph (OG) meta tagove ista će se na Faceboku prikazivati u spomenutim dimenzijama. Stoga je jako bitno o tome voditi računa i prilikom izrade web stranica.

 

TWITTER

Cover (header) fotografija – 851 x 315 px

Fotografija profila – 180 x 180 px (omjer 1:1)

Fotografija posta – 800 x 800 px (omjer 1:1)

Cover, odnosno header fotografija na Twitteru je baš kao i na Facebooku najuočljivija na profilu, jedina razlika je u tome što Twitter istu prikazuje na puno većem prostoru, stoga je potrebno da i slika bude većih dimenzija.

Kod Twittera slika profila također treba biti proporcionalne širine i visine, te se može iskoristiti identična slika kao i za Facebook.

Što se tiče objave slika, idealno bi bilo da je ista navedenih dimenzija, ali možete koristiti i bilo koje druge dimenzije, samo je bitno da ne objavljujete jako velike fotografije koje će usporavati učitavanje stranice.

 

INSTAGRAM

Za objavu na Instagramu idealno bi bilo koristiti kvadratne slike dimenzija 1080 x 1080 px, ali prihvatljive su i neke od sljedećih dimenzija:

Kvadratne slike - 1080 x 1080 px

Vertikalne slike – 1080 x 1350 px

Horizontalne slike – 1080 x 566 px

 
 
 
  Povratak na sve novosti
 
DIRECT DESIGN, obrt za web i grafički dizajn

DIRECT DESIGN je obrt za web dizajn, grafički dizajn i ostale povezane usluge kao što su internet
marketing, izrada vizualnog identiteta tvrtke, izrada virtualne trgovine i još mnogo toga.

IZRADA WEB STRANICA  |  GRAFIČKI DIZAJN  |  DIZAJN APLIKACIJA  |  INTERNET MARKETING